Napadení psem

Normální  zdravý pes s největší pravděpodobností na člověka sám od sebe útočit nebude. Udělá to v případě, že se bude cítit ohrožen. Že bude bránit svoje území nebo smečku. Že ho poštve jeho majitel.

Pokud to ale udělá, nastoupí do útoku se vší vážností a odhodláním a rychlost a energie bude překvapivá. Srovnávat lidskou rychlost reakce se psí, nemá moc smysl. Je to podobně jako s útokem nožem – poranění se nevyhnete. Snažte se proto včas takové situaci předejít. Pes nejspíš bude mít vyhrazený svůj určitý prostor, ve kterém se ještě bude cítit bezpečně. Důležitá bude vzdálenost mezi vámi a jím. Takže ho prostě obejděte. Nepoutejte na sebe pozornost, nedívejte se mu vyzývavě do očí, Vycouvejte.

Pokud to není možné a pes zaútočí, musíte počítat s tím, že se vás prostě pokouše. Je třeba tedy řešit kde , kolikrát a jak, aby škody byly co nejmenší.

Psi obyčejně reagují dvěma způsoby – buď se zakousnou , drží, škubou a tahají. Nebo rafnou a pustí, ale vzápětí se vrátí a udělají  to znovu, kousek vedle. Od přírody jsou rychlí, silní, mají ostré zuby a pevný stisk. Sílu a bleskové reakce, které se s lidskými  prostě nedají porovnávat. A k tomu reagují mnohdy nevypočitatelně a rozhodně nemají žádné ohledy a zábrany.

Jak tedy odvrátit hrozící útok psa?

Vždy můžete zkusit psa zastrašit - křikem, máváním rukama, neobvyklými pohyby, popoběhnutím směrem k němu. Můžete po něm zkusit něco hodit ( nejlépe něco k snědkusmile), což ho může zastrašit nebo odpoutat jeho pozornost jinam. Pak můžete zkusit vycouvat. Zvýšit vzdálenost mezi vámi a psem, skrýt se za strom nebo jinou překážku. Musí to ale být organizovaný ústup. Nelze začít přímo utíkat, to určitě není dobré řešení. Často funguje osobní alarm nebo silná píšťalka . Vydávají zvuk kolem 130 decibelů. Na zvířata to funguje celkem dobře. Nebo elektrický paralyzér. Ne snad, že by jste se snažili s ním psa zasáhnout. Ale výboje krásně jiskří a praskají. To by mělo zabrat. Zvířata to obvykle odradí nebo přímo vyděsí. Případně pepřový sprej. Může být jako aerosol – nosné médium je tedy jakási mlha. Takže může skončit i ve vašem obličeji. Nebo jako pěna – ta je silně lepkavá, dobře drží, pomalu se vypařuje. Ta je asi nejvhodnější. Případně ve formě tekuté střely . Zde je ale tekutina letí  v úzkém paprsku, musí se tedy lépe mířit .  

 Když ale k útoku dojde, tedy když už se pes dá do akce , určitě bude tak rychlý, že nedokážete zareagovat včas.

Různé zdroje doporučují různá řešení. Pokoušet se uhýbat, psa kopat, sedat si na bobek, zabalit se na zemi, zakrývat si hlavu nebo lehat si na záda, vám ale s největší pravděpodobností k ničemu nebude. Může to být i nebezpečné, protože psu nastavujete třeba krk nebo jiné důležité části těla.

Pes není hlupák a většinou dobře ví, kam se zakousnout. Buď do periferií těla (ruce,nohy) nebo vám půjde po krku nebo po rozkroku. Pokud se vám dobře živený, vzrostlý pes o váze 20-40 kg zakousne do ruky či nohy, drží a drtí, případně překusuje o kousek vedle, můžete klidně upadnout do šoku. Bolest bude opravdu veliká. Ztráta krve rovněž. A to i tehdy, když nezasáhne žádné důležité orgány.

Když pes rafne a pustí, vrátí se, rafne znovu, jinde a toto opakuje, počet potrhaných míst na Vašem těle rychle naroste. Bolest a krvácení budou pochopitelně úměrné počtu a síle zakousnutí. A zase šok.

Pokud máte nějakou zbraň - střelnou, klacek, teleskop, nůž, použijte ji bez váhání a agresivně. Zkoušet pistolí odstřelit psa, který na vás už útočí nebo se už zakousl , není zrovna dobrý nápad. Daleko spíš trefíte nějakého kolemjdoucího turistu nebo sebe. Raději využijte zbraň k úderům. Smiřte se s tím, že se pes zakousne. On to stejně udělá, i když se s tím nesmíříte. Nastrčte mu ruku nebo nohu. Raději než břicho nebo krk. Prostě jak se dostane pes na dosah ( a zakousne se), musíte ho začít mlátit. Pistolí třeba. Teleskopem. Bodejte nožem. Použijte cokoli máte po ruce. Ideálně trefujte do čenichu , hlavy a krku.

Oproti rychlosti a mrštnosti psa má člověk dvě výhody. Ruce a hmotnost. Jestli  po útoku zůstanete na nohou a máte volné ruce, chytněte psa za kůži na krku a silně, vahou těla, ho přitlačte k zemi. Když ho chvíli udržíte a budete mu mačkat hlavu na zem, nejspíš se bude snažit uvolnit. Ale při tom vás pustí. Když ho neudržíte nebo jinak nemůžete, prostě na něj padněte a zalehněte ho. Buď mu něco zlomíte nebo ho začnete dusit. Každopádně by musel být hodně odhodlaný, aby pokračoval v útoku. Pokud bude, prostě mu držte hlavu tak, aby nemohl působit další škodu. A ležte na něm dál. Váhu vašeho těla dlouho nevydrží. Nebo mu škubněte a tahejte přední nohou do strany, podobně jako když člověk rozpaží. Přední nohy psa mají v tomto směru velice omezený rozsah pohybu. Velice rychle dojde k vykloubení.

 

 

  

Rubrika: Krav Maga | Datum zveřejnění: 12.11.2019 12:36 | Zobrazeno: 981x

V tuto chvíli nejsou zveřejněny žádné události.

Střelná poranění

10.01.2021 10:14
Střelná poranění nejsou naštěstí v našich mírných končinách nijak častá. Ale dochází k nim. Takové poranění je každopádně vážným zraněním a tak je třeba k němu přistupovat. Budeme zde řešit pouze...
Krizový expert: Návod leží 100 km od nás, ale škody už nelze zhojit I pandemii lze zvládnout, když se důsledně držíte krizových plánů, jako to bylo během povodní. Záchranáři v tu chvíli pracují...
Ubránit se proti útoku střelce, jako byl ten v ostravské fakultní nemocnici, lze, ale je to velmi obtížné, komentuje tragickou událost bývalý náčelník oddělení útvaru speciálních operací vojenské...
4 nejdůležitější aspekty sportovního výkonu jsou – trénink, rozvoj schopností, výživa a odpočinek. Je třeba si uvědomit, že správná strava , resp. její načasování je nedílnou součástí tréninku....
Pocit bezpečí je iluze, v podstatě už jsme ve válce, varovali čeští odborníci Nezavírejme oči před aktuálními hrozbami a přijměme skutečnost, že se společnost zmítá v problémech, ne-li na...
Klimatolog Cílek: Je to teprve začátek. Do pohybu se mohou dát stamilióny Klimatolog a filozof Václav Cílek v rozhovoru pro Právo varuje, že současná imigrační krize, související navíc s...